Tento přípravek pro výrobu skvělé kávy na první pohled sice připomíná spíše skleněnou vázu na květiny. Zdání ale klame. Kávu díky němu připravíte opravdu rychle a její chuť vás nadchne. A koneckonců tu květinu anebo něco malého na zub si k ní také můžete dopřát.
Chemex má své počátky opravdu v laboratoři
Název evokující chemickou laboratoř je blízko od pravdy. Tento způsob přípravy kávy se poprvé objevil ve 40. letech ve Spojených státech amerických. Nádoba na chemex opravdu vznikla úpravou baňky používané při chemických pokusech a jejím otcem byl řekněme trochu excentrický vynálezce Peter Schlumbohm. Od té doby ale prošla dlouhým vývojem, a proto nám původ tohoto druhu přípravy kávy připomíná již jen jeho název. Chemex má tvar vázy, která je ve svém středu zúžena a připomíná tak přesýpací hodiny. Právě v nejužším místě je koženou šňůrkou připevněn kousek dřeva, který slouží jako držátko zamezující popálení o horkou kávu. Aby chemex fungoval, potřebuje samozřejmě také filtr.
Jak na přípravu kávy v chemexu?
Kvalitní čerstvou kávu umelte na hrubo. Můžete použít také již předem namletou kávu anebo kávu bez kofeinu. Do horní části chemexu vložte filtr a do něho nasypte namletou kávu. Tu zalijte vodou o teplotě mírně nad 90 °C. Připravte se na to, že káva začne zpočátku mírně bublat. Příčinou je unikající oxid uhličitý. Po ukončení bublání začněte pomalu na stěny chemexu pokrytého filtrem přilévat zbylou horkou vodu. Káva se po vylouhování začne postupně překapávat do spodní části chemexu, kde zachytíte výsledný nápoj.
Jaké jsou výhody výroby kávy v chemexu?
Především rychlost a jednoduchost. A pak také nízká cena. Na přípravu tohoto alternativního druhu kávy si kromě chemexu připravte také jednorázové papírové filtry určené pro překapávané kávy a samozřejmě kvalitní zrnkovou kávu. Chemex seženete v různých velikostech. Vybrat si tak můžete, zda chce připravit najednou 3 nebo až 10 šálků kávy. Žádná vysoká investice se tedy v žádném případě nekoná. To je dobrá zpráva, protože díky tomu můžete řešit, co ke kávě si tentokrát dopřejete. A ani zdaleka nemusí jít o tradiční sladké pochutiny. Ke kávě jsou totiž výborné i slané zákusky a krekry.