Celiakie aneb život bez lepku – čeho se musíte vzdát?

Odhalil u vás lékař po sérii nejrůznějších vyšetření celiakii? Určitě to není lehká diagnóza, ale dá se s ní v dnešní době už poměrně dobře žít. Musíte jen víc řešit to, co jíte, zaměřit se na jednotlivé potraviny a hlídat, aby se do vaší stravy lepek nedostal, protože právě on vám může způsobit spoustu nepříjemností od bolesti břicha, zvracení a podobně. Dnes existuje spousta možností a život bez lepku tak nemusí být jednotvárný. Firmy přináší bezlepkové potraviny a například škrobárna přináší sérií jídel bez lepku. Dokonce se nemusíte ani vzdát mnoha jídel a potravin, stačí jen najít bezlepkovou alternativu.

Škrob a celiatici

Pro začátek je dobré říci, že škrob jako takový není pro celiatiky problém. Existuje bramborový, kukuřičný a také pšeničný přičemž pro bezlepkovou dietu je neslučitelný ten poslední jmenovaný. Jídlo bez lepku není o nic horší než běžné pokrmy. Chcete ušetřit čas? Můžete vyzkoušet například kuskus se sušenými rajčaty nebo kuskus se sušeným špenátem a další jídla, která vám zachutnají. Bez lepku dnes existuje také chléb, pečivo, salámy jsou také s označením bez lepku. Nabídka je široká a vy si můžete dát to, na co máte chuť.

Vařte s chutí

Přemýšlíte nad tím, že sobě a své rodině připravíte něco dobrého a chutného, ale nápady vás opustili? Chcete vyzkoušet něco nového? A máte rodinu, která miluje cokoliv, kde je puding? Dobrou inspirací vám budou recepty z pudingu, kde si každý přijde na své. Ať už vsadíte na osvědčené produkty firmy Amylon, nebo vyzkoušíte něco v bio kvalitě či bezlepkové produkty, dostanete kvalitní věci, které se stanou každodenní součástí vašeho jídelníčku. Využijete je v kuchyni při vaření nebo také při pečení a sobě i své rodině připravíte chutné a zdravé jídlo!