Recept na nejlepší čokoládový dort v RAW kvalitě

Přechod na zdravý životní styl není snadný. K největším „překážkám“ patří představa, že je konec sladkostem. Což není tak docela pravda, protože i lidé konzumující raw stravu si mohou pořádně osladit život. Nevěříte? Pak si připravte zaručeně nejlepší čokoládový raw dort. K základním ingrediencím patří ořechy a datle. Naopak v něm nenajdete smetanu či rozpuštěnou čokoládu. Klasický základ zahrnuje směs avokáda, medu, kokosového oleje a nepraženého kakaa. Rozdíl pravděpodobně vůbec nepoznáte!

Neobejdete se bez těchto ingrediencí:

Korpus:

  • vypeckované datle (200 g)
  • ořechy dle chuti (200 g)
  • 1 velká lžíce medu, případně některého ze sirupů (agávový, javorový, datlový…)
  • 3 velké lžíce nepraženého kakaa v raw kvalitě
  • 1 lžíce vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 2 zralá avokáda (pokud možno, větší kusy)
  • 3 velké lžíce medu
  • 3 velké lžíce kokosového oleje (měl by mít pokojovou teplotu)
  • nepražené kakao v raw kvalitě (35 g)

Zda se rozhodnete pro použití dortové formy, nebo hlubšího plechu, je na vás. Ačkoliv jsou plechy praktické, forma dá vašemu mistrovskému dílu typický dortový tvar.

Postup přípravy

Prvním krokem je příprava korpusu. V mixéru rozmixujte ořechy (ne však zcela na padrť) a poté k nim přidejte zbylé ingredience. Vznikne vám jednotná a poměrně tuhá směs, kterou následně rozprostřete na pečicí papír naskládaný v dortové formě. Případně ji trochu rozválejte – perfektním pomocníkem jsou silikonové válečky, na které se směs nelepí. Poté dejte korpus na půl hodiny do mrazničky.

S náplní je to ještě jednodušší. Oloupejte avokáda (a zbavte je pecek), nakrájejte na menší kousky, pomixujte a přidejte med, kokosový olej a kakao. Po cca pěti minutých dosáhnete velmi hladké a jemné směsi, kterou nalijete na již ztuhlý korpus a doladíte pomocí stěrky. A pak už jen na cca 2 hodiny do mrazničky a můžete podávat.