Snižte konzumaci tuňáka: může obsahovat rtuť

Všichni víme, že ryby jsou velmi zdravé a užitečné. Rybu bychom měli zařadit do našeho týdenního jídelníčku alespoň jednou týdně. Tuňák je jednou z nejznámějších ryb konzumovaných po celém světě.

Ač je tuňák doporučován většinou lékařů, jsou zde určité skutečnosti, které byste měli vědět. Existují jisté důkazy, které potvrzují, proč je tuňák škodlivý pro naše zdraví. Čerstvý předpřipravený tuňák je bohatý na bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny. Ty jsou jak známo velmi prospěšné, ale na druhé straně stojí znečištění tuňáka množstvím rtuti. Rtuť je toxický minerál, který může v našem těle napáchat dost škod.

Tuňák obsahuje rtuť, která ho znehodnocuje

tuňákVětšina ryb a mořských plodů obsahuje vysoké hladiny rtuti nebo methylu. Zvláště v prvních letech života dokáže tato kombinace způsobit vážné škody na našem centrálním nervovém systému.

Vědci analyzovali tuňáka z trhu, ten obsahoval rtuti méně, než jinde, ale stejně bylo doporučeno ho z jídelníčku odstranit nebo alespoň snížit jeho konzumaci.

Nejhorší je, že 40% toxických látek uložených v mase různých ryb se nachází již u plavajících jedinců ve vodě. Průmyslové znečištění vod způsobuje poruchu kognitivních funkcí lidí. Tuňáka, kterého jíme, pochází z různých oceánů, které jsou znečištěny stejně jako v případě Fukushima reaktoru. Tuňák z Pacifiku je pro naší konzumaci určitě nebezpečný. V souvislosti s ním byla zaznamenána v některých případech i rakovina.

Řekněme si to na rovinu, ne všechny ryby jsou vhodné, ale přesto bychom měli najít druh, který nám bude odpovídat živinami a do stravy ho zařadit. Co se týče tuňáka buďte obezřetní hlavně tou oblastí, odkud je dovážen.